S

Medici NL voor Noodhulpverlening na aardbeving in Herat Afghanistan

Shakib Sana

Raised

13,853
69% reached of my target amount €20,000
Closed You can't donate anymore

Lieve allen,

Hoe ver een ramp ook is, ons gevoel en voorstelling van menselijkheid brengt ons altijd dicht bij elkaar.

De foto van collega's die mensen op de grond helpen zegt meer dan duizend woorden over de ramp in mijn geboorteland nu...

In de afgelopen 13 dagen voltrekt zich een ramp na meerdere aardbevingen en naschokken in korte tijd in Afghanistan met duizenden slachtoffers tot gevolg. Vele lokale collega's zijn dag en nacht bezig om medische noodhulp voor de slachtoffers van de aardbeving te geven. Collega's van Artsen zonder Grenzen helpen niet alleen zelf de slachtoffers maar helpen ook de lokale ziekenhuizen en klinieken. De toegang tot medische zorg was al slecht. Ondervoeding was al een groot probleem. En nu nog een aantal grote aardbevingen.

Wat wij hier in Nederland kunnen doen en wat we in de afgelopen week zo hartverwarmend hebben gedaan, is onze collega medici in Herat- Afghanistan direct of indirect via Artsen zonder Grenzen te helpen. Zeker in de komende paar weken totdat de medische noodhulp bezig is. Want medische noodhulp kost geld en wij kunnen zo ons steentje bijdragen.

Daarom is er in overleg met Artsen zonder Grenzen (Médecins Sans Frontières, Nederland) en ondersteund door collega's van Hart voor Afghanistan, Medical Committee Afghanistan-Netherlands en KEIHAN Foundation besloten om ons donatie-doel te verhogen, zodat wij de komende paar weken het medische team daar in staat kunnen stellen om hun noodhulp voort te zetten.

In een week tijd is er ruim €10.000,- binnengehaald! Ik ben ontzettend dankbaar op mijn collega zorgverleners en vele anderen in Nederland die de hartenkreet van collega's ver van hier niet onbeantwoord hebben gelaten. We zijn er bijna maar nog niet helemaal.

Alle hulp is welkom!

Ook is er mogelijkheid om deze actiepagina te sponsoren!

Mijn dank en die van mijn collega's en met name van mensen in nood in mijn geboorteland is groot,

Shakib Sana

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update van Artsen zonder Grenzen over help in Herat-Afghanistan:

Onze teams zijn vanuit het Regionale Herat Ziekenhuis direct in actie gekomen. Om extra medische zorgbehoeften op te vangen werden bij het ziekenhuis tien medische tenten opgezet waar patiënten opgenomen kunnen worden.

Op de spoedeisende hulp afdeling worden gewonde patiënten opgevangen door het Ministerie van Volksgezondheid. Omdat er behoefte was aan aanvullende medische benodigdheden hebben wij noodkits opgestuurd waar 400 gewonde patiënten mee behandeld kunnen worden. Indien nodig staan onze teams klaar om te helpen op de spoedeisende hulp.

  • In het westen van Afghanistan ondersteunt Artsen zonder Grenzen het regionale ziekenhuis van Herat en beheert de kinderafdeling van het ziekenhuis in Herat met onder meer een spoedeisende hulp, een voedingscentrum en een kinder IC.  
  •  
  • Het ziekenhuis werd niet getroffen door de aardbeving. Toen de eerste aardbeving plaatsvond, haastten onze teams zich om alle kinderen die waren opgenomen in het ziekenhuis van Herat, waarvan velen in kritieke toestand, te evacueren uit de kinderafdelingen. Dit was uit voorzorg voor het geval naschokken het gebouw zouden beschadigen.  
  •  
  • Er zijn woensdagochtend 11 oktober 117 gewonde patiënten binnengekomen op de spoedeisende hulp van Herat Regional Hospital, na de laatste aardbeving. Verwacht wordt dat er in de komende uren nog meer patiënten zullen aankomen, aangezien het epicentrum buiten Herat lag. Artsen zonder Grenzen verleent medische hulp in dit ziekenhuis.
  •  
  • Om de toestroom van patiënten op te vangen, heeft een team van AzG vier extra tenten opgezet; drie daarvan dienen als opvang voor gestabiliseerde en post-chirurgische patiënten, een tent wordt gebruikt om triage te doen van spoedgevallen en gewonden die binnenkomen. Dit brengt het totale aantal tenten dat AzG heeft opgezet als reactie op de aardbevingen op tien. Artsen zonder Grenzen heeft ook extra medische voorraden geleverd.
  • Afghanistan: Herat earthquake (17 October 2023)

    Op 7, 11 en 15 oktober 2023 zijn de inwoners van het westen van Afghanistan getroffen door zware aardbevingen. Daarop volgden veel naschokken. Tot nu toe zijn er al duizenden slachtoffers gemeld. Veel mensen zijn ernstig gewond en angstig. Zo durven ze hun huis niet meer uit omdat ze bang zijn voor nieuwe bevingen en naschokken. In het getroffen gebied hebben veel mannen, vrouwen en kinderen dringend medische zorg nodig. Ook andere basisvoorzieningen zijn essentieel, zoals eten, veilig drinkwater, onderdak en medicijnen.